A xantángumi egy természetes növényi
eredetű sűrítő, zselésítő anyag, poliszacharid, melyet a Xanthomonas
campestris baktériumfaj, cukor erjesztése során állít elő. Az
élelmiszeriparban sűrítőanyagként és stabilizálószerként, E415 néven
alkalmazzák. A xantán megnöveli a tészták vízkötő képességét, így
késlelteti a kenyerek öregedését is. A fagylaltgyártás során csökkenti a
jégkristályok képződését, a gyümölcslevekben pedig lebegésben tartja a
finoman eloszlatott rostanyagokat.
Könnyen pumpálható anyag, de ezt követően megkeményedik. Például
salátaöntetek esetében a salátaöntet csak felrázás után ürül ki az
üvegből, majd ismét megkeményedik. Más sűrítőanyagokkal ellentétben a
hőmérsékletre és a pH-ra kevéssé érzékeny.
Élelmiszerekben elsősorban fagylaltokban, tojástartalmú ételekben,
zselatinokban, lekvárokban alkalmazzák. Az élelmiszerek színét és ízét
nem változtatja meg.
Kozmetikumok esetében hidratálóként és emulgeálószerként
alkalmazzák.zért általában 0,05% és 0,5% közötti koncentrációban
alkalmazzák.
Allergia információ:
Élelmiszerek esetében
xantángumi-allergia és kukoricaallergia (abban az esetben, ha
kukoricakeményítőből állítják elő) esetén fogyasztása nem ajánlott.
Porként belélegezve tüdőirritációt okozhat.
Egyébként veszélytelennek számít.
Mint vízoldató ballasztanyagot a szervezet nem tudja hasznosítani.